علت به وجود آمدن پلاک دندان چیست؟

پلاک دندان

پلاک دندان چیست؟

پلاک دندانی یک لایه نرم و چسبنده از باکتری ها و بقایای مواد غذایی است که بر روی سطح دندان ها، به ویژه در نزدیکی خط لثه جمع می شود و عامل اصلی پوسیدگی دندان و بیماری های لثه می باشد.

پلاک دندان چیست؟

باکتری های موجود در پلاک از قندها و کربوهیدرات های موجود در غذا تغذیه می کنند و اسیدهایی تولید می کنند که به مینای دندان حمله کرده و لثه ها را تحریک می کنند. با گذشت زمان، این اسیدها می توانند باعث ایجاد سوراخ های(حفره) ریز در دندان ها شوند که منجر به پوسیدگی دندان می شود. تحریک و التهاب ناشی از پلاک نیز می تواند منجر به بیماری لثه شود که باعث خونریزی، تورم، حساس شدن و درد لثه ها و در نهایت از دست دادن دندان شود.

در مطلب سایت my.clevelandclinic.org آمده: “یکی از راه های تشخیص پلاک دندان، این است که زبان خود را روی دندان‌هایتان بگذرانید و اگر احساس کنید که ژاکت‌های ریز پوشیده‌اند، این پلاک است. “

Technically, plaque is colorless. But sometimes it can cause tooth discoloration because food particles stick to the plaque

Dental plaque makes your teeth look(and feel) “fuzzy.” If you run your tongue over your teeth and it feels like they’re wearing tiny sweaters, that’s plaque

 

پلاک دندانی

اگر پلاک دندان را از بین نبریم، می تواند به یک ماده زبر و متخلخل به نام تارتار(یا جرم دندان) تبدیل شود. از بین بردن جرم دندان سخت تر از پلاک است و تنها از طریق جرم گیری حرفه ای دندان توسط دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان قابل انجام است.

علاوه بر مسواک زدن منظم، نخ دندان کشیدن و نظافت حرفه ای، یک رژیم غذایی متعادل با مصرف محدود قند و کربوهیدرات می تواند به کاهش میزان باکتری های تشکیل دهنده پلاک در دهان کمک کند. جویدن آدامس بدون قند همچنین می تواند به تحریک تولید بزاق کمک کند که به خنثی کردن اسیدها و شستن ذرات غذا و باکتری ها کمک می کند.

علت ایجاد پلاک دندان

 

پلاک دندان در وهله اول توسط باکتری های موجود در دهان ایجاد می شود. دهان خانه صدها نوع مختلف باکتری است که برخی از آنها مفید هستند، در حالی که برخی دیگر می توانند برای سلامت دهان مضر باشند. هنگامی که باکتری های موجود در دهان با ذرات غذا و سایر مواد ترکیب می شوند، می توانند یک لایه چسبناک و بی رنگ روی دندان ها به نام پلاک تشکیل دهند.

پلاک دندان از ترکیب باکتری ها، پروتئین ها و قندهای مواد غذایی تشکیل شده است که می توانند به سطح دندان ها و لثه ها بچسبند. اگر پلاک از طریق مسواک زدن منظم و نخ دندان از بین نرود، می تواند به رسوبی سخت، زرد یا قهوه ای به نام جرم دندان تبدیل شود، که از بین بردن آن دشوارتر است.

باکتری های موجود در پلاک دندان با تجزیه قندها و کربوهیدرات های غذا اسید تولید می کنند. این اسید می تواند به تدریج مواد معدنی موجود در مینای دندان را حل کند و منجر به پوسیدگی دندان شود. باکتری های موجود در پلاک همچنین می توانند سمومی تولید کنند که می توانند لثه ها را تحریک و ملتهب کنند و منجر به بیماری لثه شوند.

عوامل متعددی می توانند در ایجاد پلاک دندانی نقش داشته باشند که باعث ایجاد پلاک روی دندان ها و لثه ها شود و خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه را افزایش دهد. گفتنی است این موارد جزو علت های پس زدن ایمپلنت دندان نیز هستند، از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهداشت نامناسب دهان
  • رژیم غذایی سرشار از قند و کربوهیدرات
  • خشکی دهان
  • سیگار کشیدن
  • برخی شرایط پزشکی و داروها

علت پلاک دندان

 

همان طور که گفته شد رژیم غذایی نا مناسب می تواند منبع غذایی آماده برای باکتری های دهان را فراهم کند و احتمال تشکیل پلاک را افزایش دهد. برخی شرایط پزشکی مانند دیابت نیز می توانند با تغییر ترکیب بزاق و افزایش سطح گلوکز در بزاق، خطر ایجاد پلاک دندان را افزایش دهند. داروهایی که باعث خشکی دهان می شوند می توانند جریان بزاق را کاهش داده و به ایجاد پلاک کمک کنند. بد نیست اشاره کنیم خشکی دهان یکی از علت های بوی بد دهان نیز هست.

درمان پلاک دندان

از بین بردن پلاک دندان با رعایت بهداشت

درمان اولیه برای پلاک دندان، حذف آن از طریق اقدامات بهداشتی دهان، از جمله مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن است. اگر پلاک ها به جرم تبدیل شده اند، ممکن است برای از بین بردن آن یک تمیز کردن حرفه ای دندان لازم باشد.

در طول تمیز کردن دندان، یک متخصص بهداشت دندان یا دندانپزشک از ابزارهای تخصصی برای از بین بردن جرم و جرم دندان ها و لثه ها استفاده می کند. این فرآیند که به عنوان جرم گیری دندان و روت پلنینگ شناخته می شود، شامل استفاده از جرمگیر برای از بین بردن تارتار از سطح دندان و کورت برای تمیز کردن ریشه دندان های زیر خط لثه است. سپس دندان ها صیقلی می شوند تا پلاک ها یا لکه های باقی مانده از بین بروند.

علاوه بر تمیز کردن حرفه ای دندان، درمان های دیگری نیز ممکن است برای از بین بردن پلاک دندان لازم باشد. به عنوان مثال، اگر بیماری لثه وجود داشته باشد، ممکن است درمان های اضافی مانند آنتی بیوتیک یا درمان پریودنتال برای مدیریت عفونت و جلوگیری از آسیب و خونریزی لثه و دندان توصیه شود.

مسواک زدن

سخن پایانی

پیشگیری بهترین استراتژی برای مدیریت پلاک دندانی است. این شامل رعایت بهداشت دهان و دندان مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم، محدود کردن غذاها و نوشیدنی های شیرین و نشاسته ای و مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه و تمیز کردن است. استفاده از دهانشویه ضد عفونی کننده یا شستن دندان با نمک همچنین می تواند به کاهش میزان باکتری در دهان و جلوگیری از تجمع پلاک کمک کند.

اگر در مورد پلاک دندانی یا جرم دندان های خود نگران هستید، می توانید از طریق پر کردن فرم نوبت مشاوره،با کارشناسان ما بصورت رایگان در مورد مشکل خود صحبت کرده و در صورت لزوم توسط دندانپزشکان کلینیک مهرآوید بصورت رایگان ویزیت شوید.

 

سوالات پرتکرار شما

پلاک دندان چیست؟

پلاک دندان یک لایه چسبناک است که دارای باکتری می باشد و روی سطح دندان جمع می شود.

بهترین روش برای جلوگیری از ایجاد پلاک دندان کدام است؟

ساده ترین راه برای از بین بردن پلاک دندان، مسواک زدن حداقل دو بار در روز، و استفاده از نخ دندان است.

درمان پلاک تبدیل به جرم دندان شده چیست؟

بسته به شدت و نوع جرم ممکن است دندانپزشک طرح درمان های متفاوتی ارائه بدهد اما عموما با جرم گیری و روت پلنینگ مشکل رفع و پلاک ها از بین میروند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *