عصب کشی دندان
عصب کشی دندان با جدیدترین روشهای روز دنیا
در گذشته که علم و تکنولوژی پیشرفت چندانی نکرده بود و هر کسی که دندانش درد میگرفت مجبور میشد دندان خود را بکشد. آن زمان حتی برای کشیدن دندان هم امکانات آنچنانی وجود نداشت؛ اما امروزه وقتی دندان فردی درد میگیرد به دندانپزشک مراجعه کرده و اگر امکان عصبکشی دندان وجود دارد، توسط متخصص دندانپزشکی انجام میشود. ما در مطلب امروز قصد داریم به عصبکشی دندان پوسیده توسط متخصص دندانپزشکی بپردازیم. اگر شما هم مشکلی در دندان خود حس میکنید،
چه زمانی فرد به عصب کشی دندان نیاز دارد؟
قبل از شروع این مطلب ابتدا باید بدانیم عصبکشی دندان چیست؟ عصبکشی یا درمان ریشه دندان عبارت است از در آوردن ریشه دندان، تمیز کردن و شکل دادن به فضای کانال تراپی و پر کردن دندان. بدین ترتیب از نفوذ باکتریها و بازگشت آنها به سیستم اعصاب جلوگیری میکنند. در حقیقت هدف عصبکشی، اجازه نگه داشتن دندان بدون وجود عصب زنده است. با عصبکشی میتوان از درد دندان در هنگام جویدن غذا جلوگیری کرد. عصبکشی خصوصا عصبکشی دندان جلو باعث میشود ظاهر زیبایی داشته باشیم و دندان ما را هم از دست ندهیم. در دندان ما مغز یا پالپ وجود دارد که به رگ و اعصاب دندان معروف هستند.
پیش از هرگونه عملیات دندانپزشکی مانند کاشت ایمپلنت دندان، پر کردن دندان و حتی کشیدن دندان باید عصب کشی انجام شود.
در تاج دندان، حفرهای مرکزی وجود دارد که به آن اتاق پالپ میگویند. مجرای ریشه دندان هم همان کانال دندان است. در حالت عادی مغز دندان همه ما زنده و فعال بوده و در صورتی که پوسیده یا رگ و عصب آن دچار ناراحتی شود به مرگ مغز دندان میانجامد. درمان ریشه دندان باید زمانی انجام شود که پالپ دندان دچار عفونت شود و برای درمان باید به دندانپزشک مراجعه کنید. او بعد از بررسی و مشاهده عکس رادیولوژی، عفونت را تشخیص میدهد. اگر چه برخی از افراد ادعا میکنند که عوارض عصبکشی دندان برای بدن زیاد است، اما هنوز شواهدی برای تایید این نظریه وجود ندارد.
شایعترین علائم عفونت دندان که شما میتوانید متوجه شوید دندان شما عفونی شده است عبارتند از:
- دندان شما بدون دلیل و خود به خود درد میگیرد
- شبها دندان شما دچار درد میشود
- هنگام خوردن غذا و یا نوشیدنیهای سرد و گرم در دندان احساس درد میکنید
- رنگ دندان شما تغییر کرده است
- دندان شما لق یا سیاه میشود
- چرک از لثه خارج میشود و غدد لنفاوی در ناحیه سر و گردن درد میگیرد
- لثه شما ورم میکند
مراحل عصب کشی دندان
مراحل درمان ریشه دندان یا عصبکشی در چهار مرحله اصلی خلاصه میشود که عبارتند از:
1- عکس برداری و بی حسی
در مرحله اول برای اینکه دندانپزشک به معاینه و بررسی وضعیت دندان بیمار و میزان آسیب دندان بپردازد ابتدا نیاز به گرفتن عکس رادیولوژی است. برای اینکه بیمار درد را در هنگام عصبکشی حس نکند از داروی بیحسی استفاده میشود. درد ممکن است به علت وجود آبسه و عفونت بسیار شدید باشد. بعد از بیحسی، میله پلاستیکی را برای خارج کردن بزاق در داخل دهان قرار میدهند؛ سپس پوسیدگی را برداشته و عاج دندان باز میشود و به این ترتیب با وسیله کوچکی عفونت را خارج میکنند.
2- برداشتن پالپ دندان و تزریق دارو
در این مرحله بعد از برداشتن پالپ، ساقه پالپ و کانال ریشه پاکسازی شده و داروهایی در کانال ریخته میشود اگر عفونت شدید باشد و به لایههای داخلی نفوذ کرده باشد از انتی بیوتیک استفاده میشود و اگر درمان چند جلسه طول بکشد دندان به صورت موقت پر میشود تا دندان با مواد غذایی و بزاق تماس پیدا نکند.
3- پر کردن شکاف عصبی کشی شده
در این مرحله دندانپزشک عصبکشی، کانال دندان را پر میکند و اگر لازم باشد از بیحسی هم استفاده میشود. اگر دندان به صورت موقت پر شده باشد باید دندانپزشک ابتدا آن را باز کرده و بعد از دسترسی به ناحیه داخلی با مواد خاصی آن را پر کند تا از کانالهای ریشه در برابر بزاق و نفوذ مواد خارجی محافظت کند.
4. قرارگرفتن روکش روی دندان
از آنجایی که پس از یک دوره عصب کشی، دندان دیگر مانند گذشته قوی و مقاوم نیست، باید از روکش دندان برای محافظت از آن استفاده شود. روکشهایی که برای این منظور استفاده میشوند معمولا از جنس طلا، پرسلاین یا ترکیبی از پرسلاین و فلز هستند. دلیل انجام ترمیم هم این است که چون دندان به علت پوسیدگی ضعیف و پر شده است باید برای حفاظت از آن در برابر آسیبهای احتمالی و بازگشت به روند طبیعی این کار انجام شود.
عصب کشی دندان
نیازی به نگرانی در مورد دردناک بودن این روش نیست زیرا حتی اگر در طول این عمل بیدار باشید، بیهوشی های با کیفیت بالا، شما را بدون درد نگه می دارند.
تنها ناراحتی که ممکن است تجربه کنید ناشی از تزریق بی حسی است که بسته به هر بیمار ممکن است باعث درد خفیف و احساس سوزش زودگذر شود.
مراقبت های بعد از عصب کشی
لثه ها ممکن است بعد از اتمام عصب کشی دندان، با از بین رفتن داروی بیهوشی متورم شوند و باعث درد در دندان ها و لثه ها شوند. اکثر دندانپزشکان برای درمان این علائم استامینوفن (تیلنول) یا ایبوپروفن (ادویل) را تجویز می کنند.
به طور کلی موارد زیر باید بعد از عصب کشی دندان رعایت شود:
- از جویدن غذاها یا شیرینی ها با دندانی که اخیراً عصب کشی شده و آسیب دیده است، خودداری کنید.
- استفاده از نخ دندان و مسواک و غرغره اب نمک را فراموش نکنید.
- دندان های خود را با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
- اگر درد دندان و لثه شما بدتر شد یا بیش از چند روز ادامه داشت با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
به طور کلی روش برداشتن عصب ساده است و هیچ محدودیتی برای شما ایجاد نمی کند. یک روز پس از عصب کشی، می توانید فعالیت های معمولی و زندگی روزمره خود را از سر بگیرید.
دندان شما با انجام عمل روت کانال (عصب کشی) نجات خواهد یافت. با این حال، گاهی اوقات آسیب پالپ خیلی شدید است یا مینای دندان شما آنقدر شکننده است که نمیتواند عصب کشی را تحمل کند. از دست دادن دندان ممکن است ناشی از این عوامل باشد. در نتیجه، گاهی اوقات ممکن است لازم باشد دندان عصب کشی شده را بکشید.
قیمت عصب کشی دندان
در حال حاضر ( خرداد 1402) ، قیمت عصب کشی دندان بسته به اینکه چند کاناله باشد ، بین 1 تا 4 میلیون تومان است.
سخن پایانی
یکی از کارهایی که در دندانپزشکی انجام میشود عصبکشی دندان است. اگر شما هم دندانهای پوسیده دارید که نیاز به عصبکشی دارد میتوانید با گرفتن نوبت دندانپزشکی در کلینیک مهرآوید به متخصصان ماهر و باتجربه ما مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و استعلام هزینه عصبکشی با ما تماس بگیرید یا به وبسایت ما مراجعه کنید.
سوالات متداول
عصب کشی دندان چیست؟
عصب کشی دندان تکنیکی است که بخش داخلی و نرم تر دندان که در آن عصب و ریشه دندان قرار دارد، برداشته شده، از عفونت پاک میشود و سپس با مواد مخصوص پر میشود.
عصب کشی دندان درد دارد؟
درصورتیکه بی حسی موضعی به درستی و به شکل کامل انجام شود، بیمار هیچ دردی را حین درمان اندو دندان تجربه نخواهد کرد. تصور اشتباه افراد از اینکه درمان عصب کشی درمانی دردناک است به علت عدم بی حسی کامل دندان است.
مراحل عصب کشی دندان چیست؟
فرآیند عصب کشی دندان مستلزم چند مرحله اساسی است، این مراحل شامل این موارد است: بی حسی، برداشتن پالپ دندان، پاکسازی و تزریق آنتی بیوتیک، پر کردن شکاف عصبی کشی شده و روکش گذاری .
عصب کشی دندان چقدر طول میکشد؟
مدت زمان لازم برای عصبکشی دندان، به میزان پوسیدگی و تعداد کانال آن بستگی دارد. هر چه تعداد کانالهای عصبی بیشتر باشد، قطعاً زمان کار طولانیتر خواهد شد. معمولا، اندو دندان بین 1 تا 3 جلسه درمان نیاز دارد.
برای ارام شدن درد دندان بعد از عصب کشی چکار کنیم؟
میتوانید با مشورت پزشک از قرص های مسکن استفاده کنید