ایمپلنت به دلیل بررسی ها و آماده سازی های دقیق پیش از انجام کاشت، توسط دندانپزشک به یک جراحی جزئی و روشی ساده برای جایگزینی دندانهای از دست رفته تبدیل شده است. دکتر دندانپزشک شرایط دهان و دندان شما را بررسی کرده و توسط رادیو گرافی و سی تی اسکن از فک شما( برای ارزیابی شکل و وضعیت استخوان ) آن را برای انجام کاشت ایمپلنت دندانی آماده می کند.
مانند هر روش دیگری پس از کاشت ایمپلنت نیز باید از یک سری پروتکل ها پیروی کنید. اگر از دستورالعمل هایی که پزشک معالج تان شما را به آن توصیه نموده است پیروی نکنید، ممکن است دچار عوارضی از قبیل خونریزی بیش از حد، تورم، عفونت یا شکسته شدن دندان ایمپلنت شوید. برای اطمینان از موفقیت در حفظ ایمپلنت خود، مطمئن شوید که تمامی توصیه های ارائه شده توسط دندانپزشک را دنبال کنید. این موارد شامل : استراحت، بهداشت دهان و دندان، مدیریت درد، رسیدگی به موقع به تورم و خونریزی احتمالی پس از جراحی و … می باشد.
پس از انجام جراحی ایمپلنت ممکن است پزشک تا ۷۲ ساعت شما را از مسواک زدن منع کرده و به شما استفاده از دهانشویه ی کلرهگزیدین را توصیه کند. زیرا لثه ی شما التهاب دارد و ممکن است شما با مسواک به آن آسیب بزنید.
مراقبت و نگهداری صحیح از ایمپلنت در طول عمر آن نقش بسیارحیاتی و مهمی دارد. با عدم رعایت بهداشت به طرز صحیح، آسیب های غیرقابل برگشتی(تحلیل استخوان و التهاب لثه) را به ایمپلنت خود وارد می کنید. ایمپلنت ها حس ندارند و بیمار دردی را احساس نمی کند؛ ممکن است بیمار زمانی متوجه مشکل شود که خیلی دیر شده باشد و نتواند ایمپلنت را نجات دهد.
ایمپلنت های تکی کاملا مشابه دندان هستند و مسواک و نخ دندان برای تمیز کردن آنها کافی می باشد. اما پروتزهای ایمپلنت ها معمولا به هم متصل می شوند و برای تمیز کردن آنها می توانید از نخ دندان سوپرفلاس و مسواک بین دندانی استفاده کنید.
نقاطی از دهان نیز وجود دارد که توسط نخ دندان و مسواک قابل دسترسی و تمیزی نیست؛ در این گونه موارد باید از واترجت دندان استفاده کنید. واترجت های دندانی می توانند باکتریهایی که در اعماق لثه هستند را با فشار آب خارج کنند. این دستگاه برای افرادی که دارای ارتودنسی، روکش دندان ایمپلنت، پروتز و دندان مصنوعی هستند، بسیار مناسب می باشد.
رژیم غذایی پس از انجام ایمپلنت، یکی از مهمترین عواملی است که باید به آن توجه داشته باشید تا ایمپلنت ها به راحتی جوش خورده و در جای خود ثابت شوند. در ۲۴ الی ۴۸ ساعت پس از کاشت ایمپلنت دندانی باید مراقب باشید که فقط از غذاهای نرم یا مایعات سرد برای محافظت از لثه های آسیب پذیر خود استفاده کنید. این خوراکیها عبارتند از: آب یا آبمیوه، آبگوشت قلم، سوپ، بلغور جو دوسر،چای گیاهی، موز له شده، ماست یونانی، یخ در بهشت و ……
رژیم غذایی فقط شامل خوراکیهای مجاز نیست بلکه برای سلامت ایمپلنت های خود باید از مصرف یک سری از خوردنی ها پرهیز کنید. این موارد شامل:
_ مصرف غذاها و خوراکیهای تند( فلفل)
_ مصرف خوراکیهای ترد( چیپس، آجیل، بیسکوئیت)
_ مصرف غذا و نوشیدنیهای داغ( قهوه و چای، سوپ داغ)
_ مصرف خوراکیهای اسیدی ( گوجه فرنگی، کیوی، پرتقال)
پس از جراحی ایمپلنت، باید حتما به میزان لازم استراحت کنید تا به ایمپلنت ها آسیبی وارد نشود. پیش از شروع عمل ایمپلنت، دندانپزشک توسط بی حسی موضعی یا به روش دندانپزشکی تحت بیهوشی به شما آرامبخش می دهد که اینها موجب خواب آلودگی و بی حسی در شما می شود. پس از عمل ایمپلنت کارهایی نظیر رانندگی در ۲۴ ساعت اولیه و انجام ورزش های سنگین به مدت ۷ روز برای شما ممنوع می باشد. انجام ورزش سنگین در روزهای اول موجب آسیب به بخیه های لثه می شود و باعث التهاب و خونریزی در لثه می شود.
کلینیک مهرآوید
پس از جراحی ایمپلنت معمولا برای بیماران داروهایی نظیر آنتی بیوتیک ها و مسکن ها تجویز می شوند؛ گاهی به صورت قرص و گاهی به صورت تزریقی. میزان مصرف داروها به نوع درمان و بدن بیمار بستگی دارد. به عنوان مثال، برای بیماران دیابتی با سیستم ایمنی ضعیف، آنتی بیوتیک های قوی تر تجویز می کنند تا بتواند با میکروب های موجود مقابله کند.
در برخی موارد هم برای بیمارانی که پیوند استخوان یا پیوند باز سینوس انجام داده اند، آنتی بیوتیک تراپی نیز وسیع تر انجام می شود.همانطور که گفتیم تجویز آنتی بیوتیک به نوع درمان و شرایط بیمار بستگی دارد؛ اما به طور معمول دندانپزشک برای بیمارانی که شرایط دهان و دندان نرمالی دارند، بین ۵ تا ۷ روز آنتی بیوتیک ساده تجویز می کند.
تورم و خونریزی پس از کاشت ایمپلنت، عارضه ای بسیار طبیعی است. هنگامی که لثه ی شما دچار خونریزی است باید بین دندانهای خود گاز استریل گذاشته و به آرامی دندانهایتان را روی هم فشار دهید تا خونریزی ناشی از کاشت بند بیاید. خونهایی که از لثه ی شما خارج می شود ممکن است دهان شما را پر کند؛ بنابراین باید آن را به صورت مداوم خالی کنید و پس از هر ۳۰ دقیقه یک گاز استریل جدید جایگزین کنید.
هنگامی که دهان شما دچار خونریزی می باشد، سعی کنید دراز نکشید یا هنگام دراز کشیدن سرتان را در بلندی قرار دهید تا خون به داخل گلوی شما نفوذ نکند و راه تنفس شما را نبندد.
در صورتی که مدت زمان خونریزی شما طولانی شد با پزشک خود تماس گرفته تا در صورت لزوم به ایشان مراجعه کنید. همچنین برای از بین بردن تورم لثه می توانید از کمپرس سرد بر روی صورت خود استفاده کنید و پس از ۲۴ ساعت از کمپرس گرم استفاده کنید که درد صورت شما را تسکین دهد.
در برخی موارد پس از جراحی ایمپلنت دندانی، بیمار دچار تب می شود که این تب از نشانه های وجود عفونت در لثه بیمار است. بیمار باید برای رفع عفونت و تب ناشی از آن به پزشک خود مراجعه کرده تا با تجویز آنتی بیوتیک های قوی یا تزریقی، عفونت را رفع و تب را قطع کند.
مصرف الکل و دخانیات موجب افزایش عفونت و التهاب لثه می شود. بنابراین افرادی که عمل ایمپلنت را انجام می دهند، تا زمان بهبود درد و تورم لثه ی خود نباید از الکل ، سیگار و …. استفاده کنند.
پس از کاشت ایمپلنت درد و تورم لثه تا ۳ روز ممکن است شما را اذیت کند؛ البته از روز سوم روند رو به کاهش پیدا کرده و کم کم از بین می رود. درد ناشی از ایمپلنت تا ۱۰ روز طبیعی است اما اگر تا ۱۴ روز به طول انجامید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
پس از تکمیل ایمپلنت دندانی همراه با رعایت توصیه های پزشکی، شما باید سالی دوبار یا به عبارتی هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید تا معاینات پزشکی انجام دهد و از سلامت ایمپلنت شما اطمینان حاصل کند. گاهی لازم است فرد ماهری ایمپلنت های دندانی شما را به صورت حرفه ای تمیز کند تا از التهاب و عفونت، گیر غذایی و تحلیل استخوان لثه ی شما جلوگیری شود.بنابراین مراجعه به پزشک، سلامت لثه و ایمپلنت های دندانی شما را تضمین می کند.
مقالات مرتبط