شاید برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام نوشیدن یا خوردن یک غذای داغ، یا یک نوشیدنی سرد، درد شدیدی را در دندان های خود حس کرده اید. دردی بسیار تیز و شدید که تا اعماق ریشه ی دندان شما را در بر می گیرد و پس از چندثانیه رفع می شود. به این حالت حساسیت دندان گفته می شود.
درد ناشی از حساسیت دندان بر اثر خوردن یا نوشیدن غذاهای گرم و سرد رخ می دهد، گاها ممکن است حتی با نفس کشیدن در یک هوای سرد نیز این درد را حس کنید. حساسیت دندان در صورتی که ناشی از مشکلاتی مانند پوسیدگی نباشد در خانه قابل درمان می باشد.
حساسیت دندان چیست؟
حساسیت دندان زمانی رخ می دهد که عاج دندان بدون محافظ در تماس با محیط بیرونی قرار می گیرد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که یا مینای دندان شما نازک شده باشد، شما دچار تحلیل لثه شده باشید و یا دندان شما دچار پوسیدگی شده باشد. از آنجایی که عاج دندان شامل تعداد زیادی عصب می باشد هنگام تماس با نوشیدنی یا غذای سرد شما باعث ایجاد درد شدیدی در دهان شما می شود.
البته طبق گفته برخی منابع مانند وبسایت clevelandclinic.org حساسیت دندان عموما در سنین 25 الی 30 سالگی رخ می دهد:
.Age: Teeth sensitivity is highest between the ages of 25 and 30
علت حساسیت دندان
حساسیت دندان می تواند ناشی از علت های متفاوتی باشد که آگاهی از این موارد و جلوگیری از وقوع آن ها می تواند در پیشگیری از بروز حساسیت موثر باشد.
دندان شکسته:
خرد شدن یا شکستگی دندان می تواند باعث تجمع باکتری و جرم در مکان مد نظر و بروز پوسیدگی شود. بدیهی است که پوسیدگی باعث ایجاد درد و حساسیت دندان می شود. در این صورت باید هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجعه و نسبت به ترمیم دندان مورد نظر اقدام کنید.
بیماری های لثه:
بیماری های لثه مانند تحلیل لثه می تواند باعث از بین رفتن بافت لثه و در تماس قرار دادن ریشه های دندان با محیط خارجی بشود.در صورتی که علائم بیماری های لثه را دارا می باشید در اولین فرصت به متخصص لثه مراجعه و فرآیند درمان خود را آغاز کنید.
دندان قروچه:
دندان قروچه شبانه باعث نازک شدن مینای دندان می شود و همین موضوع می تواند موجب حساسیت دندان شود.(برای این مسئله می توانید با مراجعه به دندانپزشک از نایت گارد مناسب استفاده کنید.)
مسواک زدن نادرست:
محکم مسواک زدن و یا استفاده از مسواک نامناسب و خشن می تواند باعث نازک شدن مینای دندان بشود و همین امر باعث بروز حساسیت دندان بشود.لطفا در صورتی که از صحیح مسواک زدن خود مطمئن نیستید به آموزش نحوه صحیح مسواک زدن مراجعه بفرمائید.
استفاده از محصولات سفید کننده دندان:
امروزه محصولات فراوانی در بازار می توان یافت که به شما وعده دندان های سفید در کمترین زمان را می دهند. استفاده از محصولات نا درست یا استفاده ی مکرر و افراطی از روش های خانگی سفید کردن دندان می تواند باعث از بین رفتن مینای دندان یا حتی بافت لثه بشود. پس لازم است قبل از استفاده حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید.
استفاده از دهانشویه نا مناسب:
بعضی از دهانشویه های موجود در بازار حاوی مقادیری اسید می باشند که همین اسید باعث آسیب به مینای دندان شما و در نهایت بروز حساسیت می شود. پس لازم است قبل از خریداری و استفاده از هرگونه دهانشویه حتما تحقیقات لازم را به عمل بیاورید.
دوره ی نقاهت پس از درمان:
بروز حساسیت بعد از انجام درمان های دندانپزشکی مانند ترمیم یا عصب کشی بسیار شایع می باشد که در صورت رعایت بهداشت و لزومات پس از درمان بعد از چند روز از بین می رود.
نخ دندان:
استفاده ی افراطی یا نا مناسب از نخ دندان می تواند باعث تحلیل رفتن لثه و در معرض محیط قرار گرفتن ریشه های دندان بشود. طبیعی است بعد از این اتفاق شما دچار حساسیت دندان می شوید.در صورت تمایل می توانید از نحوه صحیح استفاده از نخ دندان دیدن فرمائید.
راه های جلوگیری و درمان حساسیت دندان
خمیردندان ضد حساسیت:
استفاده از خمیردندان های ضد حساسیت می تواند تا حد مناسبی موثر واثع بشود.لازم به ذکر است به دلیل تنوع بالای برند های موجود در بازار باید در ابتدا تحقیق کاملی صورت بگیرد تا ببینید که بهترین و موثر ترین محصول برای شما کدام می باشد. توصیه می شود هنگام استفاده بخشی از خمیر دندان را به انگشت خود زده و سپس به قسمت انتهایی و ریشه دندان خود به آرامی بمالید سپس بشویید.
مسواک نرم:
استفاده از مسواک های نرم و soft به جای مسواک های معمولی میتواند به دلیل لطیف تر بودن از آسیب به لثه و مینای دندان برای کسانی که عادت دارند محکم مسواک بزنند. همچنین استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید نیز بسیار توصیه می شود. یکی از ملزومات داشتن دندان های سالم دانستن ویژگی های یک مسواک خوب می باشد.
حساسیت پس از درمان:
معمولا پس از درمان دندانپزشکی مانند عصب کشی، ترمیم یا جرم گیری دندان ها حساس می شوند. این امر کاملا طبیعی بوده و تنها با رعایت دستورات پزشک می توان آن را به حداقل رساند، در نهایت پس از گذشت چند روز کاملا رفع خواهند شد. بنابراین در صورتی که به تازگی دندانپزشکی بوده اید و اکنون حساسیت دندان دارید جای نگرانی وجود ندارد.
تغییر رژیم غذایی:
رژیم غذایی شما بسیار در سلامت دهان و دندان شما تاثیر دارد.شیرینیجات و غذاهایی که دارای مقادیر و ماهیت اسیدی هستند می توانند لثه و دندان های شما را در صورتی که حساسیت یا پوسیدگی داشته باشند تحریک کنند و درد شما را تشدید ببخشند. در نتیجه حداقل سعی کنید پس از مشورت با دندانپزشک خود حداقل تا مدتی از داشتن همچین رژیم غذایی ای پرهیز کنید.
مراجعه به دندانپزشک:
در صورتی که با درمان ها و دستورالعمل های خانگی که در بالاتر توضیح داده شد نتیجه مطلوبی دریافت نکردید و حساسیت دندان و لثه شما را عاجز کرد، همیشه مراجعه به دندانپزشک بهترین و سریع ترین راه حل خواهد بود.دندانپزشک شما ابتدا علت اصلی ایجاد حساسیت را شناسایی و سپس نسبت به رفع آن اقدام می نماید. بطور مثال استفاده از مواد ضد حساسیت مانند ژل فلوراید، فلوراید تراپی یا در صورت وجود پوسیدگی یا بیماری لثه، فرآیند درمان مورد نیاز آغاز می شود. ما در کلینیک مهرآوید با بهترین و متنوع ترین تیم دندانپزشکی مفتخر از حضور شما خواهیم بود، کافیست فرم رزرو نوبت آنلاین را تکمیل فرمائید تا همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.
سوالات پرتکرار
آیا حساسیت دندان نشان از پوسیدگی دارد؟
حساسیت دندان دلایل بسیاری می تواند داشته باشد که یکی از آن ها می تواند پوسیدگی دندان شما باشد.تشخیص این موضوع نیازمند ویزیت و معاینه از سمت دندانپزشک می باشد.
آیا درمان حساسیت دندان نیازمند مراجعه به دندانپزشک است؟
همیشه بهترین و سریع ترین راه برای درمان هرگونه مشکل مراجعه به دندانپزشک است.اما اگر به هر دلیلی در حال حاضر امکان مراجعه به دندانپزشک را ندارید می توانید روش های خانگی را امتحان کنید سپس در صورتی که علائم شما کاهش پیدا نکرد به دندانپزشک مراجعه کنید.
آیا جرم گیری و بلیچینگ باعث ایجاد حساسیت دندان ها می شوند؟
حساسیت دندان بعد از جرمگیری یا بلیچینگ تا چندروز امری شایع و طبیعی می باشد اما پس از گذشت این زمان از بین می رود. در صورتی که مدتی از جرمگیری یا بلیچینگ شما گذشته است اما همچنان دندان های حساسی دارید حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.