یکی از مشکلاتی که افراد دارای دندان مصنوعی یا پروتز دارند، ثابت نبودن آن در دهان است. این مسئله باعث بروز مشکلاتی هنگام صحبت کردن و غذا خوردن شده و شرایط دشواری را برای افراد به وجود می آورد. بهترین روش به جای استفاده از دندان مصنوعی، کاشت ایمپلنت دندان است اما اگر از افرادی هستید که دندان مصنوعی یا پروتز را ترجیح میدهید، یکی از پیشنهاداتی که برای شما می تواند راهکار باشد، استفاده از چسب دندان یا چسب پروتز است. با استفاده از این نوع چسب پروتز به فک بالا و پایین متصل شده و تقریبا ثابت می ماند. خوشبختانه روش هایی وجود دارد که امکان ساخت چسب دندان خانگی را برای افراد فراهم می کند که از لحاظ هزینه مقرون به صرفه تر از چسب روکش دندان در داروخانه است. در این مقاله به بررسی ویژگی ها و قیمت چسب دندان در داروخانه و همچنین روش ساخت چسب دندان خانگی خواهیم پرداخت. تا انتهای این نوشتار با ما همراه باشید.
چسب دندان چیست و چگونه استفاده می شود؟
همانطور که گفته شد، چسب دندان برای ثابت نگه داشتن پروتز مورد استفاده قرار می گیرد و نام های تجاری مختلفی دارد. این چسب به صورت خمیری و پدهای نگهدارنده مورد استفاده قرار می گیرد. چسب دندان مصنوعی استفاده راحتی دارد. در این بخش به طرز استفاده از چسب دندان مصنوعی خواهیم پرداخت.
برای اینکار ابتدا پروتز دندان را کاملا تمیز کنید و مقداری از مواد چسب را در امتداد سطح درونی پروتز بزنید. لازم به ذکر است که چسب دندان باعث فیکس شدن و اتصال غیر قابل جدا شدن پروتز به دندان نمی شود. بلکه با پر کردن فضاهای خالی بین لثه و پروتز، مانع از شل شدن و یا حرکت کردن پروتز هنگام غذا خوردن و صحبت کردن می شود. با گذشت زمان لثه حالت خود را از دست می دهد و تغییراتی در آن ایجاد می شود که بخش زیادی مربوط به تحلیل رفتن استخوان فک است. به همین دلیل ناسازگاری های ایستادگی پروتز روی لثه افزایش می یابد و افراد در طول روز دشواری های زیادی را متحمل می شوند. استفاده از چسب دندان مصنوعی اعتماد به نفس افراد را در ارتباط روزمره افزایش می دهد و تا حدی به ثابت نگه داشتن پروتز در دهان کمک می کند.
قیمت چسب دندان در داروخانه متفاوت است و به برند تولید کننده آن بستگی دارد. افرادی که دارای روکش دندان یا لمینت دندان هستند، برای ثابت نگه داشتن آن لازم است از چسب دندان روکش استفاده کنند. این نوع چسب ها به صورت دائمی و موقتی بوده و قیمت چسب دندان دائمی بیشتر از نوع موقتی آن است. افرادی که دندان شکسته شده دارند در صورتی تشخیص دندانپزشک می توانند از چسب دندان شکسته برای اتصال مجدد تکه شکسته شده استفاده کنند.
روش ساخت چسب دندان مصنوعی خانگی
چسب دندان مصنوعی کاربرد روزانه دارد و افراد مجبور به پرداخت هزینه مداوم برای خرید آن خواهند بود. همین امر سبب شد تا ایده ساخت چسب دندان خانگی اجرا شود و تا حدی کاهش دهنده هزینه های خرید چسب دندان مصنوعی باشد. اما چگونه چسب دندان بسازیم؟
یکی از روش های ساخت چسب دندان، استفاده از کره بادام زمینی است. کره بادام زمینی حالت چسبناکی داشته و غلظت مناسبی برای قرارگیری روی پروتز دارد. علاوه بر آن کاملا بی ضرر بوده و مشکلی برای افراد ایجاد نمی کند. اما در هنگام خرید کره بادام زمینی از آسیاب شدن کامل مواد آن اطمینان حاصل کنید تا تکه های بادام زمینی باعث صدمه زدن به لثه نشوند.
برنج پخته شده انتخاب خوبی به عنوان جایگزین دندان مصنوعی است. برنج همیشه در دسترس بوده و لطافت و نرمی مورد نیاز را دارد. اما باید میزان پخت آن به گونه ای باشد که چسبناکی لازم را ایجاد کرده و بیش از حد شل یا سفت نباشد.
پس از برنج، نشاسته جز مواد غذایی قیمت مناسب بوده که در ساخت بسیاری از چسب های صنعتی نیز از آن استفاده می شود. برای ساخت چسب یک قاشق غذاخوری از نشاسته را در مقدار کمی آب حل کنید تا به رنگ شیری در آید. هر چه غلظت محلول بیشتر باشد چسب دندان قوی تری در اختیار خواهید داشت.
سیب زمینی از مواد غذایی میشه در دسترس است که انتخاب خوبی برای چسب دندان محسوب می شود. سیب زمین را پوست بگیرید و رنده کنید و میزان مناسبی از آن را در فرو رفتگی پروتز قرار دهید. این چسب دندان حداقل 3 تا 4 ساعت پروتز را ثابت نگه می دارد.