علت بوی بد دهان و نحوه درمان آن چیست و برای رفع بوی بد دهان باید چکار کنیم؟ (شهریور 1402)

بوی بد دهان

بوی بد دهان، که به آن هالیتوز نیز گفته می شود، یک اصطلاح عمومی برای بوی نامطبوع ناشی از دهان، شامل اوزوستومی، استروماتودی‌سودیا، هالیتوزیس (هم بوی بد دهان پاتولوژیک و هم بوی بد دهان فیزیولوژیکی) و fetor oris یا fetor ex ore است.

این عارضه می تواند خجالت آور باشد و در برخی موارد حتی باعث ایجاد احساس اضطراب در افراد شود. جای تعجب نیست که قفسه های فروشگاه ها مملو از آدامس، نعناع، دهانشویه و سایر محصولات خوشبو کننده دهان هستند.  اما بسیاری از این محصولات فقط موقتی کارساز هستند زیرا مشکل بوی بد دهان را به صورت ریشه ای برطرف نمی کنند.

در بسیاری از موارد، با رعایت بهداشت مناسب دندان می توانید بوی بد دهان را کاهش دهید. اگر تکنیک های خودمراقبتی مشکل را حل نکرد، به دندانپزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که یک بیماری جدی تر دلیل بوی بد دهان شما نیست.

علائم بوی بد دهان

علامت اصلی بوی بد دهان تنفس بدبویی است که از بین نمی رود. این بو ممکن است آنقدر قوی باشد که دیگران متوجه آن شوند اما از آنجایی که تشخیص بوی نفستان برای خودتان دشوار است، از یک دوست نزدیک یا خویشاوند خود بخواهید تا نگرانی شما در مورد بوی بد دهانتان را تایید یا رد کنند.

علت بوی بد دهان چیست؟

بوی بد دهان ناشی از باکتری های تولید کننده بو است که در دهان رشد می کنند. هنگامی که به طور مرتب مسواک نمی زنید و نخ دندان نمی کشید، باکتری ها در دهان و بین دندان هایتان تجمع می کنند. ترکیبات گوگردی که توسط این باکتری ها آزاد می شود، نفس شما را بو می کند.

خشک شدن دهان، استرس، اضطراب و افسردگی، روزه‌داری، مصرف الکل، سیگار کشیدن و حتی برخی از داروها نیز می‌توانند سبب ایجاد بوی بد دهان شوند. در برخی از افراد بوی بد دهان ناشی از معده است و به همین دلیل باید ابتدا مشکل اصلی و علت بوی بد دهان مشخص شده و سپس برای رفع بوی بد دهان اقدام نمایید.

در ادامه علت بوی بد دهان و مواردی که شامل این موضوع می‌شود را بررسی می‌کنیم.

1. غذاها

خوردن برخی غذاها مانند پیاز، سیر و ادویه ها می تواند دلیل بوی بد دهان باشد. مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و حتی دهانشویه، بوی به جا مانده از خوردن غذاهایی با طعم قوی را به طور کامل از بین نمی برند. پس از هضم این غذاها، وارد جریان خون می شوند، به ریه ها منتقل می شده و بر بوی تنفس تأثیر می گذارند. سایر غذاهایی که می توانند دلیل بوی بد دهان باشند عبارتند از:

  • پنیر
  • پاسترامی
  • ادویه های خاص
  • آب پرتقال یا نوشابه
  •  الکل

بوی بد دهان و نوشیدنی های مضر

2. سیگار

سیگار کشیدن عامل اصلی بوی بد دهان است. سیگار کشیدن علاوه بر بوی بد دهان، باعث ایجاد لکه و از دست دادن چشایی می شود و لثه ها را تحریک می کند. افراد سیگاری علاوه بر خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان ریه و سرطان دهان، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های لثه هستند.

تاثیر سیگار بر بوی بد دهان

3. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

اگر روزانه مسواک نزنید و نخ دندان نکشید، ذرات غذا در دهان شما باقی می ماند و باعث بوی بد دهان می شود. به همین ترتیب یک لایه بی رنگ و چسبنده از باکتری به نام پلاک  روی دندان های شما تشکیل می شود. پلاک دندان می‌تواند لثه‌های شما را تحریک کند و در نهایت پاکت‌هایی پر از پلاک بین دندان‌ها و لثه‌ها ایجاد کند که در علم دندانپزشکی به آن پریودنتیت گفته میشود.

ذرات غذا و باکتری‌های تولید کننده بو می‌توانند روی دندان‌های مصنوعی که مرتباً تمیز نمی‌شوند یا به خوبی در جای خود قرار نمیگیرند نیز تجمع کنند و باعث بوی بد دهان شوند.

در ویدیو زیر طرز صحیح نخ دندان کشیدن را ملاحظه می کنید:

 

4. خشکی دهان

بزاق دهان به پاکسازی دهان کمک می کند و ذرات ایجاد کننده بوی بد را از بین می برد. در نتیجه کاهش ترشح بزاق، وضعیتی به نام خشکی دهان ( (zeer-o-STOE-me-uhایجاد شود که می تواند علت بوی بد دهان باشد. خشکی دهان می تواند ناشی از مشکل غدد بزاقی و برخی بیماری های دیگر باشد.

علت بوی بد دهان

5. داروها

برخی از داروها ممکن است باعث خشکی دهان شوند که همین امر می تواند منجر به بوی بد دهان شود. برخی دیگر ممکن است با آزاد سازی مواد شیمیایی برای تجزیه در بدن، باعث بوی بد دهان شود.

6. عفونت دهان

علت بوی بد دهان می تواند پوسیدگی دندان، بیماری لثه یا زخم های ناشی از جراحی های دهان یا کشیدن دندان باشد.

7. برخی بیماری ها

بسیاری از بیماری های دیگر می توانند باعث بوی بد دهان شوند، از جمله:

  •  آلرژی فصلی
  • عفونت های دستگاه تنفسی مانند ذات الریه یا برونشیت
  •  سینوزیت مزمن که برای مدت طولانی ادامه دارد
  • دیابت
  • رفلاکس اسید معده
  • مشکلات گوارشی
  • عفونت مزمن ریه
  •  مشکلات کبدی یا کلیوی

 

همچنین بوی بد دهان در کودکان می تواند ناشی از وجود جسم خارجی مانند یک تکه غذا در سوراخ بینی باشد.

درمان بوی بد دهان

درمان هالیتوز به علت اصلی این مشکل بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر بوی بد دهان به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باشد، تمیز کردن دندان و بهبود بهداشت دهان و دندان در خانه احتمالا کمک خواهد کرد.

1. نوشیدن آب

آب زیاد بنوشید. این کار باعث مرطوب نگه داشتن دهان شما می شود. جویدن آدامس بدون قند یا مکیدن آب نبات بدون قند نیز تولید بزاق را تحریک می کند که این امر به شستشوی ذرات غذا و باکتری های کمک می کند.

نوشیدن آب برای رفع بوی بد دهان

2. بهداشت دهان و دندان

دندان های خود را حداقل دو بار در روز، بعد از غذا، با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. مسواک زدن زبان را فراموش نکنید. یک بار در روز از نخ دندان یا پاک کننده بین دندانی برای از بین بردن ذرات غذا و پلاک بین دندان ها استفاده کنید. البته در انتخاب مسواک خود نیز دقت داشته باشید ، زیرا انتخاب مسواک نامناسب می تواند به دندان شما آسیب وارد کند ما در مطلب مشخصات مسواک خوب در این باره بیشتر صحبت کردیم

همچنین استفاده از محلول آب نمک برای دندان نیز ضمن حفظ سلامت دهان و دندان در رفع بوی بد دهان شما کمک کننده است.

در فایل صوتی زیر در این باره بیشتر صحبت شده:

3. ترک سیگار

ترک سیگار برای رفع بوی بددهان

سیگار و استفاده از محصولات حاوی تنباکو را ترک کنید. برای مشاوره در مورد ترک این عادت، با دندانپزشک خود مشورت کنید.

4. خوردن میوه و سبزیجات

میوه و سبزیجات بیشتر و گوشت کمتر بخورید. پلاک های ایجاد کننده بو و ذرات غذا در دهان را می توان با خوردن میوه ها و سبزیجات سفت مانند سیب، هویج و کرفس از بین برد. این مورد میتواند در رفع بوی بد دهان کودکان نیز موثر باشد

خوردن میوه و سبزیجات برای از بین بردن بوی بد دهان

سخن پایانی در ارتباط با بوی بد دهان

اگر بوی بد دهان دارید، به بهداشت دهان و دندان خود توجه کنید. با درست مسواک زدن دندان ها و زبان خود بعد از غذا، استفاده از نخ دندان و نوشیدن آب زیاد، سبک زندگی خود را تغییر دهید. همان طور که در لینک زیر نیز به آن اشاره شده در صورتی که موفق به از بین بردن بوی بد دهان نشدید، به دندانپزشک مراجعه کنید

If your bad breath persists after making such changes, see your dentist. If your dentist suspects a more serious condition is causing your bad breath, he or she may refer you to a physician to find the cause of the odor.

در پایان اگر سوالی درباره این مطلب داشتید ، حتما در بخش کامنت ها آن را مطرح کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که موضوع گوگل است Privacy Policy and Terms of Use.

من با این شرایط موافق هستم .